Kurs Başlama Tarihi: 11 Şubat 2023
Sosyal Uygunluk Nedir?
Sosyal uygunluk, bir işletmenin çalışanlarına ve çevreye nasıl davrandığının ve sosyal sorumluluk kavramını kendi içinde ve etki alanlarında nasıl uyguladığının göstergesidir. Bir işletmenin sosyal uygunluk standartlarını karşıladığından emin olmak için sosyal uygunluk denetimi yapılması gerekebilir. Sosyal uygunluk denetimi aynı zamanda Etik Denetim olarak da adlandırılır.
Sosyal uygunluk, bir şirketin tüm değer zincirinde çevreye, insan haklarına ve etik kurallara her açıdan uyum sağladığının bir göstergesidir. Günümüzde kurumsal sosyal sorumluluk ve sürdürülebilirliğin en önemli bileşenlerinden biri olan sosyal uygunluk, şirketlerin marka değerini koruması için en kritik faktörlerden biridir. Büyüklüğü ya da sektörü fark etmeksizin her kuruluşun, çevre ve içinde yaşadığı toplum dahil olmak üzere tüm paydaşlarına karşı sahip olduğu sorumluluklar mevcuttur. Bu sorumluluğu yerine getirdiği ölçüde sosyal uygunluk kriterlerini karşıladığını söylemek mümkündür.
Sosyal Uygunluk Denetçisi Ne Demek?
Sosyal Uygunluk Denetçisi; büyük markaların tedarik zincirlerinde bulunan üretici firmaların çalışma koşullarının tespit edilmesi, geliştirilmesi ve raporlanması amacıyla; yapılan işin standartlara göre yapılıp yapılmadığını denetleyen kişilere verilen mesleki unvandır.
Sosyal Uygunluk Prensiplerinin Uygulandığı Başlıca Sektörler:
- TEKSTİL
- OTOMOTİV
- GIDA
- TARIM
- AMBALAJ
- ZİNCİR MARKETLER
- TEKNOLOJİ FİRMALARI
- E-TİCARET FİRMALARI
Sosyal Uygunluk Denetimleri nelerdir?
Sosyal uygunluk denetimlerinin bazıları sektör veya ürün / hizmet bazlı olurken bazıları daha geniş kapsamlı olabilmektedir. Aynı şekilde, bazı denetimler sadece bir markanın tedarikçi seçiminde kullandığı özel bir kapsama sahip olabilirken bazıları şirket, ürün veya hizmet fark etmeksizin her bir kuruluşun kullanabileceği bir çerçeve çizmektedir. Günümüzde en popüler ve sonuçlarının kapsayıcılığı itibariyle en fazla saygı gören etik denetimlerden bazıları şunlardır
- Amfori BSCI (İş Sosyal Uygunluk Girişim)
- DISNEY FAMA
- ETI (Etik Ticaret Girişimi)
- ICS (Uyumluluk ve Sürdürülebilirlik Girişimi)
- ILS (Uluslararası Çalışma Standartları)
- INDITEX
- SAI (Uluslararası Sosyal Sorumluluk) / SA8000
- SEDEX / SMETA (Sedex Üyeleri Etik Ticaret Denetimi)
- URSA (Sorumlu Kaynak Kullanımı Denetimi) – Unilever
- WRAP (Dünya Çapında Sorumlu Akredite Üretim)
Sosyal uygunluk denetimlerinin her birinin amacı özünde aynıdır. Firmaların iş yerinde insan hakları, çevre, sağlık ve güvenlik, etik değerler vb gibi konularda sorumlu davrandığını ölçmek ve değerlendirmektir. Bunun için denetimler belirli kriterlerden oluşmaktadır ve denetlemeyi yapan bağımsız üçüncü taraf akredite kuruluş bu kriterlerin ne ölçüde karşılandığını yerinde incelemektedir. Bu bağlamda şirketlerin sosyal uygunluk denetimlerine katılmadan önce mutlaka belgelendirme kapsamını iyi öğrenmesi ve gerekli hazırlıkları yapması gerekmektedir.